Kindercoaching & reflexintegratie

~Moro-reflex ~

Moro tiny 1

Veel kinderen zijn moe, overprikkeld, hebben moeite met leren of concentreren, zijn extreem gevoelig voor externe prikkels, hebben woede uitbarstingen of huilbuien, (over)piekeren, onzeker, angstig, schrikachtig, kunnen moeilijk ontspannen, enzovoort. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van een nog (over-)actieve moro reflex. Het lijstje is eindeloos, je kan het je haast niet voorstellen!

Jouw kind staat aan

Iedereen weet: woon je aan een spoor? Dan hoor je de trein op een gegeven moment niet meer.  Als het moro reflex nog actief is, blijft het brein die trein registreren en checken of het wel écht veilig is. net als een fluitend vogeltje, een auto die langsrijdt, een frons tussen mama’s wenkbrauwen, geur of aanraking, een tikkende klok. 

Tijdens de zwangerschap (9e week) ontstaat het moro-reflex. Deze primaire reflex is nodig zodat een baby zichzelf in de eerste maanden na de geboorte kan beschermen. Wanneer een externe prikkel als stressvol wordt ervaren (bijv temperatuurverschil of hard geluid) treedt dit reflex in werking. Dit zie je wel eens als jouw baby voor eerst in bad gaat, of schrikt. (zie foto)

Wat er uiterlijk gebeurd

De baby reageert automatisch als deze primaire reflex wordt getriggerd. Hij neemt een hap adem, spreidt zijn benen/armen en vingers uit elkaar. Tevens verstarren zijn spieren en hij duikt in elkaar. Daarna komt de ontlading; bij hele jonge baby’s vaak huilen, bij het jonge kind kan dit ook heel hard lachen zijn.

Wat er intern gebeurd

Het systeem van het orthosympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. De bijnieren maken de hormonen adrenaline en cortisol aan. Deze hormonen zorgen er voor dat de baby klaar is om te vechten of vluchten. Hierdoor kan het kind extra gevoelig worden voor externe indrukken.

Inspanning/ontspanning

Als het gevaar is voorbij is, zal het kind ontspannen onder invloed van het parasympatisch zenuwstelsel. Daarna Het ‘gevaar’ wordt verwerkt en de afvalstoffen worden afgescheiden. De baby (het brein en lijf) herstellen van de ‘gevaarlijke situatie’.

Vicieuze cirkel

Het orthosympathisch systeem steeds weer geactiveerd als er bijvoorbeeld té weinig herstel heeft plaatsgevonden of té weinig basisveiligheid wordt ervaren. Dit maakt dat de bijnieren te veel stresshormonen (adrenaline en cortisol) blijven afscheiden. Dit kan leiden tot een overprikkelt en over-alerte baby. Jouw baby komt op deze manier in een vicieuze cirkel. Hij komt niet meer aan herstel toe.

Uitputting bijnieren

De bijnieren raken door deze vicieuze cirkel overbelast. Uiteindelijk zorgt dit voor bijnieruitputting. Cortisol en adrenaline zijn naast de vecht/vlucht reactie ook nodig voor het tegen gaan van infecties. Je kan je voorstellen dat er een overreactie komt. Het lijf zelf wordt ‘aangevallen’ door eigen hormonen. Het gevolg kan zijn: KNO-problemen, astma, eczeem en chronische ziekten.

Wat kan je doen?

Door coaching en reflexintegratie te combineren is een onnodig/overactief moro reflex goed te verhelpen. Door gerichte oefeningen kan het reflex alsnog integreren. Dus wil je weten of dit ook voor jouw kind het geval is?

Klik dan <<hier>> om naar de pagina met contactgegevens te gaan. Bel of mail mij met jouw vragen!

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Marijke Droog

Marijke Droog

Vergelijkbaar

~Moro-reflex ~

Veel kinderen zijn moe, overprikkeld, hebben moeite met leren of concentreren, zijn extreem gevoelig voor externe prikkels, hebben woede uitbarstingen of huilbuien, (over)piekeren, onzeker, angstig,

Lees verder ->

~ Dit ben ik ~

Ik ben Marijke Droog en samen met Marc heb ik 2 kinderen. Laurens van 9 jaar en Jade van 6 jaar. Na jaren zoeken, heb

Lees verder ->
tekening symbolen uitleggen

~ Kindertekeningen ~

Voor Vettt.nl schreef ik een blog over de betekenis van symbolen, kleuren, vormen en lijngebruik in een tekening. Door goed te kijken kan je ‘aflezen’

Lees verder ->

~ Maatregelen ~

De herfstvakantie is ten einde en de operatie van mijn vriend is achter de rug… Vanaf morgen mag ik weer lekker aan de slag met

Lees verder ->

~ Waarom? ~

Van nature zijn wij nieuwsgierige wezens. We willen weten wat er gebeurd, hoe het gebeurd en vooral waarom! In de kleuterleeftijd beginnen we met de

Lees verder ->

~ Ingeleide bevalling ~

Als de geboorte van jouw kind werd ingeleid…. Alles wat jouw kind meemaakt tijdens de zwangerschap en geboorte wordt opgeslagen in zijn cellulair geheugen. Anna

Lees verder ->

~Geboorteverhaal~

Het was in de nacht van 26 op 27 december van 1978. De hoogzwangere jonge vrouw waggelde met haar dikke buik richting het toilet. Het

Lees verder ->